Gymnázium Třeboň
Nacházíte se zde: Úvodní stránka / Organizace školy / EVVO

Výstava „Řasy a sinice v potravě člověka“, leden 2014

 

Máte rádi suši? Nebo jste závislí na želatinových bonbónech? A co takhle nadýchané ovocné dortíčky a jiné zákusky? 
 
Možná to víte a možná také ne, ale při výrobě těchto dobrot se používají řasy i sinice. Ano, i sinice. Ty ošklivé zelené věci, díky kterým se nechcete koupat v našich rybnících a přehradách. Jenže to jsou jen černé ovce této skupiny.
 
Celý leden se můžete dozvědět zajímavé, praktické i odborné informace díky výstavě, která je instalována v prostorách naší školy. Výstava byla zapůjčena z centra Algatech, který sídlí v Opatovickém mlýně v těsné blízkosti Třeboně. Zde se vědci zabývají studiem mikroorganismů již přes padesát let a také pěstují řasu Chlorella na speciálních venkovních plošinách. 
 
Díky této putovní instalaci můžete nahlédnout do světa nejen mořských řas. Každý z osmi panelů je věnován jednomu dílčímu tématu. Ihned u vchodu si můžete přečíst kdy a kdo jako první začal s jejich konzumací a jak to vůbec je s rozdělením řas a sinic do skupin. Další panel najdete při cestě do šaten, a je věnován zelené řase Chlorella, která je jednou z nejvýznamnějších sladkovodních řas s obchodním významem. V prvním mezipatře jsou panely věnované prostředí, ve kterém se nacházejí mořské řasy a také způsobům jejich pěstování a získávání. V prvním patře pod hodinami jsou umístěné panely s informacemi o červených a zelených řasách. Výstava finišuje velkým panelem v posledním patře u auly, kde najdete nejvíce praktických informací o tom, které řasy a jakým způsobem člověk nejčastěji konzumuje.
 
Výstavu si mohou přijít prohlédnout i zájemci z řad veřejnosti a to v rámci dnů otevřených dveří, které se konají vždy v úterý 14. 1. , 21. 1. a 28. 1. od 15:00.
 
 
Zájemci o detailnější informace na toto téma se mohou obracet na autory výstavy na adrese: www.alga.cz 

 Centrum Algatech, Mikrobiologický ústav AV ČR, v.v.i., Novohradská 237, Opatovický mlýn, Třeboň

 

 text a foto: J. Mašková

  

úvodní obrázek:  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/42/Sushi_and_Maki_Feast.jpg/320px-Sushi_and_Maki_Feast.jpg

 

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout