Gymnázium Třeboň

Juvenes Translatores 2020

 Prvního prosince se septimáni Markéta Novotná, Anežka Pumprová a Matěj Mikuláš Suchan zapojili do českého národního kola populární středoškolské překladatelské soutěže Juvenes Translatores, která se koná pod záštitou Evropské komise.

Septimáni byli na distanční výuce a tak překládali doma online. Během dvou hodin měli za úkol přeložit ze španělštiny do češtiny text s názvem La unión hace la fuerza- V jednotě je síla. Text, zdánlivě věnovaný současné pandemii, plynul v rytmu písně Girasoles- Slunečnice od mladé španělské zpěvačky Rozalén, jejíž hudba je věnována všem bez výjimky. Při jejích koncertech jsou texty písní překládány do znakové řeči.

Všichni tři studenti pochopili vnitřní nastavení textu, jeho poselství: síla hudby, zpěvu a tance dokáže vždy propojovat ty bez- mocné, pokorné a soucitné. Dnes již za  podpory moderních technologií, například prostřednictvím videokonferencí nebo videochatů jim pomáhá  překonávat veškeré nesnáze. 

Markétka, Anežka a Mateo opět prokázali svůj talent, houževnatost, odvahu a schopnost nechodit vyšlapanými cestami. Jejich překlady pošleme k posouzení profesionálním překladatelům z Ústavu translatologie Karlovy univerzity v Praze.

text: HANA Bušková, 6.12.2020

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout