Gymnázium Třeboň

Poznávací zájezd do Katalánska 2024

DEN PRVNÍ

Výprava nám začala! Konečně jsme se dočkali dlouho vytouženého zájezdu do Katalánska, který jsme odstartovali v Třeboni. Plní entusiasmu jsme vyjeli směr Malgrat de Mar. Prvně jsme ale udělali okružní cestu okolo Třeboně, hádáme proto, že řidič si nebyl jistý cestou, ale alespoň jsme se řádně rozloučili s naším milovaný domovem. Dále jsme museli do Plzně, aby jsme nabrali další řidiče, kteří s námi pojedou dalších 1600 kilometrů. Pak už však byla posádka připravena a vyjeli jsme. Cesta se vinula německými a francouzskými  dálnicemi. Dvacet hodin v autobuse není žádná sranda, ale vyplatilo se, protože jsme okolo čtvrté hodiny dojeli k našemu hotelu a konečně si mohli odpočinout po těžké cestě. Nenechali jsme si ujít procházku k pláži, jde jsme se rozloučili s pondělím. Nezbývá než čekat co zítřek přinese…

Tomáš Petrů, sexta

DEN DRUHÝ
Druhý den našeho zájezdu  začal vydatnou snídaní a pokračoval ne moc ideálním  počasím. Nicméně jsme v 8:45 vyrazili autobusem do středověkého města Girona. Prošli jsme přes hradby a naše kroky směřovaly do katedrály. Poté jsme pokračovali s naší paní průvodkyní do židovské čtvrti Girony, kde jsme neplánovaně odbočili do muzea židovské historie. Celou dobu nás doprovázelo chmurné počasí. Po prozkoumání muzea jsme měli rozchod, a tak jsme si šli každý po své ose. Poté naše cesta pokračovala do plážového letovisko Tossa de Mar. Po delším čekání na správnou loď jsme se konečně nalodili na loďku a pluli jsme podél pobřeží Costa Bravy. Zbytek výletu jsme strávili prozkoumáváním městečka. Déšť nás bohužel doprovázel až do autobusu. Po příjezdu na hotel jsme zakončili druhy den večeří a odpočinkem.

Sofie Filípková, 1.4

DEN TŘETÍ

Do středy jsme vstoupili v doprovodu pochmurného deštivého počasí, které nás však neodradilo, a tak jsme se v 9:00 po vydatné snídani vydali směrem na sever navštívit menší město Figueres, kde se nachází proslulé Teatro-Museo Dalí. Jak už název napovídá, jedná se o expozici slavného španělského umělce Salvadora Dalího. Při prohlídce jsme se chopili každé příležitosti komentovat vystavená díla a hledat v nich alespoň malý smysl. Ne vždy se to však povedlo. Po dnešním hlavním kulturním zážitku jsme se rozutekli poohlédnout se po zbytku města a nakoupit nějaké ty suvenýry s občerstvením. Poté jsme zamířili do ne až tak vzdáleného pobřežního městečka Cadaqués, avšak kvůli přilehlým divokým serpentinám se cesta velmi prodloužila. Po výstupu z autobusu jsme se prošli až do vesnice Port Lligat, kde jsme se zastavili u domu, ve kterém pobýval právě Salvador Dalí. Jeho pravděpodobně velmi oblíbený motiv vajec a dalších kreací zdobících pozemek byl vidět i z pláže. Po skupinkách jsme se po chvíli vydali zpátky, jelikož nám počasí zase nepřálo a začal padat déšť. Po trase k autobusu jsme se stavili nakoupit něco dobrého na zpáteční cestu a zároveň nasávali místní architekturu, která se díky svým bílým fasádám a modrým okenicím blížila jedné určité zemi. Když jsme minuli specifickou sošku, bylo jasno. Jednalo se o "Řecko se Sochou Svobody". Nakonec jsme zdárně dorazili zpět do hotelu, kde na nás čekala večeře, tentokrát i s čokoládovou fontánou, která u spousty účastníků vzbudila nadšení a alespoň trochu nám vykompenzovala dnešní pochmurný den. 

Anna Hanzlová, 3.4

DEN ČTVRTÝ

¡Hola amigos! Čtvrtý den jsme tradičně začali snídaní a v 9:00 jsme nasedli na autobus, který nás odvezl opět přes serpentiny na poutní místo Monserrat. Tam jsme si prohlédli místní klášter a někteří navštívili i vnitřek. Po procházce okolí jsme vyrazili do Barcelony, kam se všichni těšili. Nejprve jsme navštívili krásný Park Güell a poté jsme obdivovali extreriéry slavného kostela Sagrada Família. Téměř celý druhý ročník se vrhl do Five Guys. Náročný, ale přesto krásný den jsme završili koupáním v moři. 
Barbora Švamberová, 2.4

DEN ŠESTÝ

Ihned po tradičně velkolepé snídani jsme se vypravili do hlavního města Katalánska, do Barcelony. První zastávkou byl dům z architektonické dílny Antonia Gaudio, Casa Mila. Prošli jsme slavnou ulicí La Rambla, kde si každý z nás úzkostně tiskl svůj batůžek k hrudi, a to kvůli vysokému počtu zlodějů, jimiž je Barcelona proslulá. Mezitím jsme obdivovali honosné budovy, které ulici lemují. Později jsme dorazili do gotické čtvrti města, v níž nás na první dojem uchvátila katedrála vystavena právě v gotickém stylu. Každý měl prostor projít si čtvrt města na vlastní pěst. Naším posledním cílem bylo slavné akvárium nacházející se na pobřeží v přístavu města. Tam jsme měli možnost prozkoumat moře i jeho obyvatele přes skla mnoha pestrých akvárií a projít tunelem přímo skrz jedním z nich. Na závěr dne jsme v rámci volného programu bloumali po okolí přístavu, sháněli poslední zásoby na dlouho cestu domů, nebo si jen užívali paprsky španělského sluníčka, které se nám ukázalo až během posledních pár dní. Všichni jsme vděční za příležitost zúčastnit se zájezdu, který jsme si užili, jak to jen šlo. Děkujeme učitelům za realizaci celého projektu, paní průvodkyni, která nás provedla celým programem, i pánům řidičům, kteří nás spolehlivě provezli všemi rušnými španělskými ulicemi, úzkými serpentinami a i těmi dlouhými 1560 kilometry z Třeboně a zpět.

Anna Jiřičková, 7.8

Den prvníDen první

Den prvníDen prvníDen druhý - slavné mouchy v GironěČekání na správnou loďNaše miniloďkaPlavba lodíPohled na pevnostVýhled na městečko Tossa de Mar KatedrálaKatedrálaMost, který zrealizoval autor Eiffelovy věžeProzkoumávání místních obchůdkůMYPohled na hradby v GironěDen 3.3.3.3.3.4.

4.4.4.4.4.4.

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout