Gymnázium Třeboň

Humanitní kurz 2012/2013

Jeho cílem mělo být prohloubení a rozšíření znalostí a přehledu v oblasti českého jazyka a literatury, základů společenských věd a dějepisu.
Na úvod prvního dne vystoupily se svými příspěvky žákyně 4. ročníku Jana Prchalová („Fantasy literatura“) a oktavánka Anna Cvrčková („Divadlo a hudba“). Následovala prezentace díla básníka Jiřího Schneidera a poté se s tímto literátem uskutečnila beseda. Závěr prvního dne se nesl ve znamení prezentace oktavána Daniela Urbánka „Expresionismus v německé filmové tvorbě.“ Na ni navázala projekce klasického hororového snímku „Nosferatu“ (1922) a diskuse o filmu.
Druhý den kurzu zahájil workshop na téma „Popírání holocaustu.“ Žáci se seznámili na příkladu soudního procesu mezi historičkou Deborah Lipstadtovou a spisovatelem Davidem Irvingem s taktikou popíračů a na konkrétních pramenných ukázkách měli možnost vypozorovat, jak tato taktika vypadá v praxi. Poté následovala asi nejpůsobivější část kurzu – beseda s pamětnicí šoa paní Michaelou Vidlákovou, která se uskutečnila díky účasti třeboňského gymnázia v projektu „Naši nebo cizí? Židé v českém 20. století“. Ta ve svých vzpomínkách na dětství prožité v terezínském ghettu a osudech svých přátel ukázala zrůdnost celé nacistické vražedné mašinerie. Závěrečná část kurzu patřila přednášce dr. Martina Klapetka z Teologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích na téma „Muslimové v západní Evropě“.
Celý kurz organizačně zajišťovali Mgr. Ludmila Císařová, Mgr. Zdeněk Kučera a Mgr. Václav Pražák.

Václav Pražák
 

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout