Gymnázium Třeboň

Studijní pobyt v Německu září 2015

Abenteuer jeden Tag

Několik dlouhých měsíců jsme já a Simona Hrušková toužily naplánovat studijní pobyt v zahraničí. Ačkoli se naše plány mohly zdát jakkoli emotivní, nezůstaly jsme jenom u slov. Raději jsme zvolily krásu jazyků a rozhodly se odjet na dva týdny do Německa.

Veliké dobrodružství začalo ve chvíli, kdy jsme nastoupily do mezinárodního vlaku v Praze na hlavním nádraží. Potkaly jsme řadu milých cestovatelů z Austrálie, Brazílie, Ameriky a Německa. Všichni měli zajímavé příběhy, které zdůvodňovaly jejich cestování po Evropě a nás potěšilo, když se oni zase zajímali o ty naše.

To hlavní, kvůli čemu jsme do Německa jely, začalo ve stanici Hamburg-Altona, kde na nás čekala hostitelská rodina. V tu chvíli jsme se rozdělily. Simča jela do obce Haseldorf k rodině Blumových a já do menšího Haselau k rodině Kählerových.

Stačí říct, že jsme se obě dvě cítily ve svých hostitelských rodinách velmi příjemně. Rodiny na nás měly čas, povídaly si s námi a všichni členové byli moc hodní a ochotní. V rodinách jsme se přes víkend zabydlely a musely se připravit na nádcházející dny ve škole.

Systém a způsob výuky v německých školách jsme shledaly obdivudným a samo o sobě by toto téma vystačilo na nespočet konverací a debat. Obdivovaly jsme studenty i učitele, protože všichni dohromady tvořili na gymnáziu Ludwiga Meyna v Uetersenu přátelské prostředí a zároveň skvělé místo pro osobní rozvoj.

Zjistily jsme, že právě návštěvy školy pro nás byly nejvíce vyčerpávající. I přesto jsme si našly čas na sport nebo na výlet do Hamburgu, a tak se od školy odreagovaly.

Naše nadšení z Německa je prostě obrovské a téměř nepopsatelné. Navykly jsme si na všudypřítomné milé lidi, kteří si s vámi klidně začnou povídat na ulici, zastávce nebo v obchodě. Líbilo se nám prostředí severního Německa a chování tamějších obyvatel. Moc jsme si tuto atmosféru užívaly a já si uvědomila, že Německo a jeho obyvatelé mají spoustu vlastností, které stojí za to obdivovat.

Věra Košinová, septima
 

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout