Gymnázium Třeboň

Táborská Eurolyra 2019

V pondělí 9. prosince 2019 se konal již pátý ročník soutěže Táborská Eurolyra v prostorách Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře. Recitační soutěž probíhala v jazyce anglickém, francouzském, německém a španělském. V porotách jednotlivých jazyků zasedli význační pracovníci amerického, francouzského a španělského velvyslanectví v Praze, konzulka pro Uruguay, redaktoři z rozličných nakladatelství, tlumočníci a překladatelé, lektor z Jihočeské univerzity a učitelé.

Letos mělo naše třeboňské gymnázium zastoupení v jazyce anglickém, německém a španělském. V anglickém jazyce v kategorii II nás reprezentovali Natálie Šafrová a Martin Michal ze 3. ročníku, v jazyce německém v kategorii II Barbora Bednářová z 1. ročníku, ve španělštině v kategorii I Štěpánka Krynická a Markéta Kabelová z kvarty, v kategorii II Anežka Pumprová a Matěj Mikuláš Suchan ze sexty a opět Natálie Šafrová a Martin Michal ze 3. ročníku.

Štěpánka Krynická a Markéta Kabelová v konkurenci bilingvních gymnázií získaly první místo s textem El caballero Don Quijote - La aventura de los molinos od zakladatele moderní literatury Miguela de Cervantese; Natálie Šafrová získala třetí místo s básní Still I rise od Maya Angelou (ve španělštině recitovala báseň Historia del amor od Vicente Gallega); Anežka Pumprová a Matěj Mikuláš Suchan získali čtvrté místo s básní Besos od chilské básnířky a nositelky Nobelovy ceny za literaturu Gabriely Mistral; Martin Michal byl na čtvrtém místě s básní Bluebird od Charlese Bukowského (ve španělštině recitoval báseň Poema XX od chilského básníka a nositele Nobelovy ceny za literaturu Pabla Nerudy); Barbora Bednářová se umístila na pátém místě s básní Nächtliche Stunde od Karla Krause.

Táborská Eurolyra je soutěž, která se nese v duchu multikulturality, kosmopolitnosti a lásky k umění, které všechny kultury a národy spojuje: k literatuře. Možná stojí za to položit si otázku, proč v době moderních technologií a "internetových" lidí teenageři stále recitují básně? Básně v cizích jazycích. Studenti našeho třeboňského gymnázia na ni našli odpověď, když se jim podařilo propojit sílu a krásu poetického slova s hloubkou vlastních citů a tlukotem upřímného srdce.

Štěpánko, Markéto, Natálie, Anežko, Matěji, Martine a Báro velice vám děkujeme a jsme na vás hrdí!

Text a foto: Hana Bušková

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout