Gymnázium Třeboň

Exkurze do Berlína 2023

Berlín historický

Ve dnech 5. - 7. června 2023 se uskuteční exkurze do Berlína, která je určena pro dvacet studentů vyššího gymnázia. Cílem výjezdu je ukázat studentům evropskou historii dvacátého století na dějinách jednoho města.

Zájezd je určen pro studenty němčiny prvního ročníku a kvinty. Program je koncipován tak, aby se účastníci nejen zdokonalili v německém jazyce, ale hlavně aktivně seznámili s historií dvacátého století, která se v Berlíně promítá do architektury markantněji než v jiných hlavních evropských městech. Navštívíme památky symbolizující průběh druhé světové války, zejména Třetí říše, a studené války, budeme si povídat o fungování totalitních režimů, a to přímo ve městě, které demonstruje Evropu rozdělenou Železnou oponou. Samozřejmě nezapomeneme na historii pádu Berlínské zdi, znovusjednocení Německa a přechod DDR k demokracii.

Studenti byli vybráni na základě motivačních dopisů, ve kterých popisovali nejen svůj zájem o historii a studium jazyka, ale hlavně aktivně sestavovali plán cesty, způsob ubytování a náplň jednotlivých dnů. Ve spolupráci s doprovázejícími učiteli tak vznikl rozmanitý program. První den přijedeme v odpoledních hodinách, proto budou následovat pouze nenáročné aktivity v centru. Měli bychom navštívit Kudamm Strasse, následně bychom se měli pohybovat v okolí Kaiser Gedächtniskirche, kde se seznámíme s centrem Berlína. Na základě přání studentů bude večeře u vyhlášené pobočky s kebabem Mustafas‘, která se nachází v blízkosti našeho ubytování. Ubytovaní budeme v multikulturní čtvrti Kreuzberg v hostelu Acama.

Druhý den bude probíhat hlavní program. Dopoledne nás seznámí místní průvodce v angličtině s památkami připomínajícími nacistickou Třetí říši (Budova říšského sněmu, Hitlerův bunkr, Památník holocaustu). Následně se po obědě přesuneme podél zbývající části Berlínské zdi k Checkpoint Charlie a podíváme se na East Side Gallery. Po náročném dni se vrátíme zpět na ubytování.

Poslední den bude ve znamení galerií a muzeí. Rozdělíme se na dvě skupiny podle preferencí studentů, část z nich navštíví tzv. ostrov muzeí, na kterém bude hlavním lákadlem Pergamon muzeum s bustou slavné Nefertiti. Druhá část studentů se přesune do Futuria, což je muzeum budoucnosti, a navštíví interaktivní výstavu demokracie, čímž by se naše putování v čase ukončilo.

Naposledy se rozloučíme s městem a plní nových zážitků se vrátíme do Čech.

Předpokládané náklady:

Cesta – bude upřesněno po návratu dle najetých kilometrů (přibližně 1800 Kč)

Ubytování – přibližně 1500 Kč

Vstupy – Průvodce po památkách Třetí říše 300 Kč, ostatní muzea jsou zdarma (včetně Futuria)

Strava – vlastní, příp. možnost dokoupit snídaně za 10 euro / den

Pojištění – zajišťuje každý sám (kopii vyučujícímu)

MHD – pohybovat se budeme pěšky a MHD, cca 12 euro

Program zájezdu:

Pondělí 5. 6. 2023

5.30 – odjezd od budovy třeboňského gymnázia

13.00 – příjezd do Berlína, oběd, ubytování

14.00–18.00 - prohlídka města, Kudaam Strasse a Kaiser Gedächtniskirche, v průběhu odpoledne větší prostor na rozchod

18.00 – přesun na hostel a večeře

Úterý 6. 6. 2023

8.00 – Snídaně

10.00 – začátek prohlídky Třetí říše s průvodcem (Reichstag, Památník holocaustu, Hitlerův bunkr)

12.30 – 13.00 konec prohlídky a prostor na oběd

13.30 – 18.00 odpolední program, studená válka, (Checkpont Charlie, East Side Gallery, Berlínská zeď)

18.00 – přesun na ubytování a večeře

Středa 7. 6. 2023

8.00 – snídaně

10.00 – 15.00 program v rámci muzeí a odjezd z Berlína

22.00 – příjezd do Třeboně k budově gymnázia, příjezd je přibližný, budeme o něm informovat v návaznosti na dopravu a odjezd v průběhu cesty

 

Text: Jarmila Ďoubalová a Matěj Vačkář

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout