Gymnázium Třeboň

Berlín 2023

Berlín 2023

V termínu od pondělí 5. 6. 23 do středy 7. 6. 23 proběhl první výjezd v rámci gymnázia do Berlína. Studenti se sešli v brzkých hodinách a vyrazili plní očekávání do Berlína. Po cestě jsme zastavili v královském paláci Fridricha Velikého Sanssouci. Prošli jsme společně zahrady, pokochali se u fontány a seznámili se prvně s historií Německa, a to právě do doby Fridricha Velikého. V odpoledních hodinách jsme dojeli do Berlína, ubytovali se v hostelu Acama a vyrazili vstříc městu na první seznámení. Po celou dobu jsme se pohybovali německým metrem, které má nejširší síť v celé Evropě. První den jsme navštívili Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche a na něm studentům prvně představili, jak konec druhé světové války zničil historický Berlín a ukázali, jak se ho Němci snažili opět vybudovat, či nechali jeho ruiny jako pozůstatek minulosti. Den jsme zakončili návštěvou jednoho z největších nákupních centrem v Evropě – KaDeWe. Celí znavení jsme se přesunuli na ubytování a očekávali další, programem nabitý den.

Druhý den jsme po kratší rekapitulaci předchozího dne vyrazili kolem deváté hodiny na prohlídku města. Vyrazili jsme k Checkpoint Charlie, kde jsme studentům ukázali, jak to vypadalo při přechodu z americké části Berlína do té sovětské. Prvně jsme studentům tak představili další fázi dějin, spojenou s postupným rozdělením Berlína. Proto jsme postupovali dál do muzea Typografie teroru, což je muzeum nacistického Německa, stojícího u pozůstatků Berlínské zdi. Po delší prohlídce tohoto muzea jsme se přesunuli na památník Berlínské zdi, kde si studenti mohli i prohlédnout různé konkrétní oběti pokusů o útěk. Studenti již očekávali zejména oběd, proto jsme se přesunuli na výrazné centrum Berlína – Alexanderplatz, kde jsme studentům nechali prostor na oběd. Odtud jsme se přesunuli na vyhlášenou největší venkovní galerii na světě, Eastside gallery, kde se studenti mohli pokochat různými uměleckými díly, které jsou namalovány přímo na pozůstatcích Berlínské zdi. Odtud jsme se přesunuli k Braniborské bráně, kde jsme studentů, nechali kratší rozchod před očekávanou prohlídkou. Ve čtyři hodiny začala prohlídka s průvodcem Cristobalem, který patří pod vyhlášenou společnost Sandman, a ten nás provedl po památkách a pozůstatcích Třetí říše. Prohlídka byla v angličtině, trvala dvě a půl hodiny a bavila úplně všechny, včetně pedagogického sboru. Následně unavení z nachozených kilometrů a zhruba 28 tisíc kroků jsme potřebovali energii, a tak jsme vystáli frontu na vyhlášený Mustafa kebab, na kterém si studenti, včetně učitelského sboru, velice pochutnali a přesunuli jsme se na ubytování.

Poslední den byl ve znamení muzeí, nejprve jsme ale zavítali do Siegessaule, tedy Vítězného sloupu, který stojí v blízkosti Braniborské brány. Vystoupali jsme všech 283 schodů a nabídl se nám překrásný výhled na celý Berlín. Poté jsme se přesunuli na Ostrov muzeí, kde jsme nejprve všichni navštívili Nové muzeum, kde si studenti mohli prohlédnout slavnou Nefertiti a následně se každý rozešel podle svých preferencí. V půl druhé jsme se sešli a plní nových zážitků vyrazili zpátky do Třeboně, kam jsme dorazili v půl desáté.

Jednalo se o první ročník tohoto zájezdu, ale vše se vydařilo, studenti vypadali velice spokojení, a proto doufáme, že exkurze se stane tradicí a rok co rok se studenti v rámci prvního ročníku a kvinty budou moci seznámit s nádherným a jedinečným Berlínem.

Text: Mgr. Matěj Vačkář
Foto: MVa, JĎo
8. 6. 2023

SanssouciSanssouciBudova Říšského sněmuSovětský památník v západní zóně postavený během 14 dnůProfil Hitlerova atentátníka Jsme na západěA jsme na východěSiegessäuleNěkdo nemá rád výšky...A někdo si to užíváBerliner DomGedächtniskircheCheckpoint CharlieCheckpoint CharlieSvět trabantůWeltzeituhr - AlexanderplatzAlexanderplatzNejrychlejší způsob dopravyEast Side GalleryEast Side GalleryDěsivé pozadíBraniborská bránaPamátník holocaustuFrontu na nejlepší kebab jsme si vystáli

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout