Gymnázium Třeboň

Svatováclavské exkurze 2019

V pátek 27. 9. 2019 se opět celá škola vypraví na Svatováclavské exkurze. Tentokrát jsou exkurze věnované významným rybníkářům. Nabízíme celkem 8 tras, vybírejte pečlivě. Čas odjezdu je daný, čas návratu se pokusíme dodržet, cena je kalkulována při plně obsazeném autobusu.
Pokud o některou trasu bude malý zájem, vyhrazujeme si možnost tuto trasu zrušit a zapsaní zájemci si musí vybrat jinou.
Tyto informace jsou vyvěšené i na nástěnce u šaten. Systém zapisování bude probíhat na stejném místě následujícím způsobem:
Pořadí zápisu na exkurze je určeno takto:
Středa 4. 9. - VIII, 4. ročník, VII, 3. ročník
Čtvrtek 5. 9. - VI, 2. ročník, V, 1. ročník
Pátek 6. 9. – IV, III, II, I.
 
Na zápisovém listě bude nachystaný přesný počet míst, kolik bude kapacita exkurze.
 
1. Sverovýchod – Kutná Hora, Malešov Čas: 7:30 - 19:00, cena 500,-  Kč.
V Kutné Hoře se podíváme nejen na nejznámější historické památky na povrchu, ale zajdeme i do podzemí do středověkého dolu. Druhou zastávkou je Malešov, což je rodiště Mikuláše Rutharda – jednoho z prvních rybníkářů. Po tvrzi nás provede přímo její majitel – kdo má středověký úbor, je vhodné si ho vzít s sebou. Malešov je i místem významné bitvy, takže si uděláme krátký pěší výlet z Malešova na Sion (ve stopách husitů). Další drobné zastávky budou cestou. Jako příklad uvádíme Želivku (zdroj vody pro Prahu a okolí) nebo rozhlednu u Sezimova Ústí.
 
2. Sever – Praha židovská, netradičně vlakem. Čas 7:00 - 20:00, cena 200,-Kč.
Účastníci exkurze si prohlédnou významná místa spojená s židovským obyvatelstvem Prahy. Vedle objektů koncentrovaných v někdejším ghettu (Staronová synagoga, Maiselova synagoga, Pinkasova synagoga, Španělská synagoga, starý židovský hřbitov) jsou na programu i další památky (Karlův most, Jeruzalémská synagoga, nový židovský hřbitov na Olšanech).
 
3. Severozápad – Sedlčansko Čas 8:00 – 17:00, cena 350,- Kč.
Sedlčany jsou spojené se jménem  Jakuba Krčína, a proto navštívíme místo jeho posledního odpočinku v Obděnicích a tvrz v Křepenicích, kterou si nechal postavit na „důchod“. Další zastávkou je Vysoký Chlumec, kde se nachází skanzen lidové architektury a lidových řemesel z této oblasti. Na závěr si uděláme pořádnou procházku v NPR Drbákov – Albertovy skály, která se rozkládá na úbočí nádherného kaňonu Vltavy.
 
4. Západ – Šumava  Čas 7:30 – 18:00, cena 380,- Kč
První zastávkou je Dub u Prachatic, kde se nachází malý novogotický zámek, který jeho majitelé doslova vzkřísili z popela. Podíváme se, jak nadšenci zrekonstruovali vnitřní i venkovní prostory. Další na řadě je obec Rejštejn a blízký objekt Čeňkovy pily s funkční vodní elektrárnou Vydra. Pak se přesuneme do Srní, kde navštívíme vlčí výběhy a uděláme si kratší procházku k Hauswaldské kapli. Na zpáteční cestě se ještě zastavíme v Netolicích, rodišti dalšího z významných rybníkářů – Štěpánka Netolického.
5. Jih – Povodí Lužnice a pískovny Čas 8:00 - 15:00, cena 250,-.Kč
Při našem letošním putování zamíříme i na jih podél řeky Lužnice. Nejprve se podíváme, jak vypadá tato řeka ve svém přirozeném toku v NPR Stará a Nová řeka, co v ní a okolo ní roste, běhá a plave.
Lužnice, která napájí celou řadu třeboňských rybníků, je současně i zdrojem písku, který se těží jižně od Třeboně. Podíváme se na pískovnu Cep II, kde se aktivně těží a na pískovnu Cep I, kde již byla těžba ukončena a proběhly rekultivace. Na závěr navštívíme PR Pískovna u Dračice, která představuje unikátní suché a písčité biotopy, které z jiných částí Třeboňska již zmizely. 
 
6. Třeboňsko pěšky –  Lutovská rybniční soustava, Čas 8:15 - 14:00. Cena cca 100,-.Kč
Autobus nás ráno popoveze na rozvodí. Zde uvidíme dílo Jakuba Krčína – Novou řeku. Po turistické značce si postupně projdeme Lutovskou rybniční soustavu, která je dílem Mikuláše Rutharda, abychom na konci svého putování dorazili k jezu Pilař, kde začíná Zlatá stoka, spojená se jménem Štěpánka Netolického. Cestou nebudeme jenom pochodovat, ale bude nás doprovázet terénní biolog, takže se něco dozvíme i o rostlinách a živočiších, které cestou potkáme.
 
7. Třeboňsko – na kole. Čas 8:00 – 15:00, cena 0 Kč.
Cílem je Kardašova Řečice, délka a konkrétní trasa bude upřesněna podle přihlášených. Rozsah 50 – 70 km.
 
8. Třeboň – den s kastelánem. Čas 8:00 – 13:20,  cena 100,-.Kč
Kdo nechce nikam jet, může s námi navštívit Třeboňský zámek, kudy nás netradičně provede přímo jeho kastelán. V prostorách zámku se nachází i Dům přírody Třeboňska, takže ten nemůžeme vynechat. Abychom se i trochu hýbali, nakonec projdeme stezku zdraví Hrádeček. 

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout