Gymnázium Třeboň

Třeboňský svět, únor 2021

Třeboňské gymnázium v době koronavirové

Všechny školy procházejí v posledních měsících těžkou zkouškou. Vzdálili jsme se jeden druhému a jsme nuceni o to víc vsázet na pevný základ kvalitních vztahů, profesní i lidské důvěry. Žádný článek ve vzdělávacím procesu to nemá jednoduché – učitelé, rodiče i žáci museli úplně přenastavit svá očekávání, posunout hranice tolerance, vzbudit maximální dávku empatie. Ne všichni učitelé dokázali bez problémů překlopit výuku do distanční podoby – přesto je třeba si jejich v naprosté většině upřímné a poctivé snahy pokračovat ve vzdělávání žáků nesmírně vážit. Ne všichni žáci dokázali udržet dostatečnou dávku pozornosti, motivace a chuti do učení, jako v době prezenční výuky – a přesto je třeba jim darovat o to větší dávku pozornosti. Ne všichni rodiče se mohou dennodenně věnovat svým dětem a pomáhat jim s výukou – i oni si ale zaslouží velký obdiv a dík za to, jak dokáží své děti podporovat, zajišťovat a v ideálním případě sdílet své starosti se školou a hledat optimální řešení pro nespočet technických i mentálních problémů.

Přestože jsme se na našem gymnáziu dokázali poměrně rychle zorientovat a začít hned v březnu využívat on-line platformu MS Teams, přestože jedeme v každém období distanční výuky maximálně podle platného rozvrhu a nekonečně si lámeme hlavu nad tím, jak vybalancovat množství učiva v souvislosti s kapacitami našich žáků, přesto nemůžeme být v žádné chvíli spokojeni. Žáci nám ve škole chybí, nejsme jim schopni vynahradit absenci kontaktů, bezprostřední spolupráce, rychlé interakce. Snažíme se dávat žákům co nejúčinnější zpětnou vazbu, využívat veškeré možnosti, jak udržet jejich pozornost a chuť do práce. Mrzí nás, že nedohlédneme na to, co se děje v rodinách, jaké starosti mohou paralyzovat naše žáky, aniž o tom víme. To je jednoznačné negativum současné situace. Snažíme se ale přistupovat k věcem i pozitivně a být vděční za to, co všechno jsme se za poslední rok naučili – a dozvěděli. O technických novinkách, o možnostech komunikace na dálku – ale i sami o sobě.

Třeboňské gymnázium nezahálelo ani v posledním roce a jakkoliv jsme byli a jsme vytížení neustálými změnami způsobů výuky, snažíme se investovat a zlepšovat prostředí k výuce i k trávení volného času. Vybudovali jsme novou venkovní učebnu na školním dvoře, nechali jsme žákům postavit osmimetrovou horolezeckou stěnu v tělocvičně, zrekonstruovali a vybavili nový prostor pro posilovnu, instalovali klimatizaci do fyzikálního areálu a sousední učebny, zajistili žákům možnost kvalitního kopírování a tisku, vybudovali novou mobilní učebnu IT (jak se nám nové notebooky hodí pro zajišťování on-line výuky!), zrekonstruovali kancelář nového zástupce včetně restaurování původního nábytku, dovybavili učební sbírky a zušlechtili další prostory interiérů i exteriérů budovy.

Aktuálně se snažíme maximálně vstřícně nabízet pomocnou ruku všem, kteří uvažují o studiu na našem gymnáziu – realizujeme on-line prohlídky školy, snažíme se maximálně komunikovat prostřednictvím našich webových stránek a předkládat dostatečné množství informací o naší škole i o přijímacím řízení. Rozhodně stojí za pozornost zhlédnout virtuální prohlídku nové generace, kterou jsme za tímto účelem nechali připravit – všichni se můžete projít po krásných prostorách naší školy, které chybí ke spokojenosti to jediné, ale nejpodstatnější – přítomnost žáků a prezenční výuka.

Přeji čtenářům TS pevné zdraví a hodně sil při zvládání všech těžkých zkoušek, které nám tato divná doba přináší.

Anna Kohoutová

 

 

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout