Gymnázium Třeboň

Výroční setkání škol ASP UNESCO 2022

Ve dnech 19. a 20. září 2022 se konalo již 28. Valné shromáždění škol, jež v České republice patří do Sítě ASP UNESCO. I v letošním roce jsem se této akce zúčastnil jako předseda Koordinačního týmu, který má na starosti užší spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí, a připadla mi úloha moderátora příspěvků vybraných škol. Organizátorem letošního setkání bylo liberecké Gymnázium F. X. Šaldy a lze bez nadsázky říct, že oba dny měly opravdu vyčerpávající program. Jeho součástí byly vedle prezentace aktivit vybraných škol i zajímavé přednášky na témata slam poetry, aktivity organizace Člověk v tísni nebo jizerskohorské bučiny jako součást přírodního dědictví UNESCO. V rámci doprovodného programu bylo možné absolvovat prohlídku historického centra Liberce či vědecko-zábavního centra IQ Landia. Nechyběla ani návštěva hostitelské školy, zpříjemněná vystoupením školního sboru.

V rámci Valného shromáždění byla rovněž vyhlášena témata pro školy ASP UNESCO pro školní rok 2022/2023:

  • Světový den poezie
  • Mír, lidská práva včetně práv migrantů
  • Kulturní a přírodní památky ČR na Seznamu světového dědictví UNESCO

Třeboňské gymnázium prezentovalo především charitativní aktivity na pomoc Ukrajině a jejím obyvatelům, včetně vzniklého filmu.

Na závěr mohu s radostí konstatovat, že se letošnímu setkání podařilo navázat na vysoce posazenou laťku předchozích ročníků. V příštím roce by se Valné shromáždění mělo konat v Ostravě a všichni si určitě přejeme, aby se jednalo o akci přinejmenším stejně zdařilou.

Text Václav Pražák, fotografie převzaty ze stránky http://www.skoly-unesco.cz/wp/nezarazene/28-zasedani-valneho-shromazdeni-site-pridruzenych-skol-unesco-v-ceske-republice-liberec-19-20-zari-2022/

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout