Gymnázium Třeboň

Aktivita 05 – Rožmberská hostina

Datum konání: 29. 3. 2012
Třída, počet žáků: II., 28 žáků
Vyučující: Mgr. Jana Kalvasová


Průběh:
Žáci o výtvarné výchově navazovali na téma života posledních Rožmberků, tentokrát se týkalo hostin, složení jídelníčku a pravidel stolování. Žáci se seznámili s tím, jak se stravoval šlechtický dvůr během všedních dnů, ale také jak např. vypadala svatební hostina Viléma z Rožmberka. Dozvěděli se, co jedl prostý lid. Žáci si poté na prostřené ubrusy v podobě velkých balicích papírů vytvořili a namalovali vlastní renesanční hostinu. Atmosféra byla podpořena renesanční hudbou, která jejich tvorbu doprovázela.


Cíl:
Seznámení se všedními a svátečními dny posledních Rožmberků.  Poznání složení jídelníčku v 16. a 17. století. Srovnání stravy dnes a v renesanci, uvědomění si, o jaké suroviny a pokrmy byl obohacen jídelníček v důsledku zámořských objevů.


Zhodnocení akce a zpětná vazba:
Žáky velice zaujala tématika renesančních hostin, všichni se aktivně zapojili do sestavení jídelníčku a kresby nádobí, pokrmů či nápojů.


Doporučení:
Projekt je možné doporučit všem třídám nižšího gymnázia. Kromě techniky kresby a malby také mohu doporučit prostorovou tvorbu např. z keramiky, tvorbu kostýmů a dalších rekvizit, aby byla hostina ještě autentičtější.

Zapsala: Mgr. Jana Kalvasová
Datum: 31. 3. 2012
 

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout